......................................................................................................................................................................................................................
NPS Administration Headquarters, Oregon Caves National Monument, Cave Junction, Oregron

NPS Administration Headquarters, Oregon Caves National Monument, Cave Junction, Oregron

The 3,500 SF National Park Service headquarters included offices, curatorial storage, laboratory, and meeting room. (Under construction view from new parking area.) An outdoor courtyard space was created for flexible events off the main entrance. The design received a sustainable design award for efforts in maximizing natural ventilation and daylighting while preserving the existing trees throughout the site.

Private Art Gallery, Seattle, Washington

Private Art Gallery, Seattle, Washington

This 3,800 SF tenant improvement included a flexible art gallery, a kitchen, bathroom, an entirely separate but connected offices, curatorial space with moveable art racks, crate storage, and general storage. The clients collection included a variety of complex contemporary mixed media pieces which required ultimate flexibility in displaying in the gallery space. A mechanical sock was designed to provide conditioned air into the space and would minimize air movement that could potential damage those art pieces which seemed lighter then air.

Private Art Gallery, Seattle, Washington

Private Art Gallery, Seattle, Washington

The clients collection included a variety of mediums, from traditional to contemporary assemblages. A moveable racking system, along with specialized drawers and shelving were created to store the art safely. The Atlas Industries furniture system, shown on the right, was detailed for the workstations.

Ummelina International Day Spa, Seattle, Washington

Ummelina International Day Spa, Seattle, Washington

This tenant improvement included a state of the art day spa with tea spa. The project received an international interior design award from ISP/VM+SD. The materials were natural products throughout many of which were recycled.

Golden West Lodge Visitor Center, North Cascades National Park, Stehekin, Washington

Golden West Lodge Visitor Center, North Cascades National Park, Stehekin, Washington

A landmarked district and building was rehabilitated for the National Park Service as a year-round visitor center. The Golden West Lodge is a gateway to the Cascade Mountains and represents the only extant example of large-scale wilderness resort development in the North Cascades. Stehekin is connected to the outside world only by foot, boat or plane, so all building materials were barged to the site.

Golden West Lodge, North Cascades National Park, Stehekin, Washington

Golden West Lodge, North Cascades National Park, Stehekin, Washington

The 11,000 SF visitor center includes interpretive spaces (on the first floor), community gallery, ranger station, curatorial storage, first aid station, library, restrooms, and offices (on the second floor). Every component was extensively updated, from a new foundation to a new cold roof assembly, every component was modernized. The new details were carefully composed as not to overshadow the existing vernacular features. The battened wood panel ceiling, fir floor, hand peeled pole columns, and wood stair were considered important character defining features which were carefully repaired or replaced in kind. New features are designed in an understated way to allow the historic fabric to be the prominent features of the space.

Golden West Lodge, North Cascades National Park, Stehekin, Washington

Golden West Lodge, North Cascades National Park, Stehekin, Washington

The Community Gallery allows for a variety of uses. This installation is of a project called 'The Stehekin Kite Project' which was an investigation into eco-art therapy by graduate student Heather Biermann. The gallery was an existing space within the building, it was slightly expanded to allow for a greater quantity of wall space, mechanical  and lighting systems were updated to allow for flexibility and functionality.

SAM Conservation Laboratory, Seattle, Washington

SAM Conservation Laboratory, Seattle, Washington

Working with the newly appointed chief curator of conservation, a new 1,800 SF lab was created on an upper floor of the Seattle Art Museum. Flexibility, lighting, and access to a full array of equipment was critical. The walk-in spray booth created a multifunctional room in the back of the lab. 

Eastlake Office Building, Seattle, Washington

Eastlake Office Building, Seattle, Washington

The brick masonry office building contains 50,500 SF of partially owner occupied spaces. The lobby was detailed to function as an informal art gallery and/or poetry reading space. The owner occupied floor, located on the third floor, was detailed with exposed heavy timber construction.

Crater Lake Visitor Center, Crater Lake Na

Crater Lake Visitor Center, Crater Lake Na

The proposed visitor center included the rehabilitation of an existing historic building and expansion for year round use. The proposed new basement would have connected to an existing underground tunnel system which provided access to a nearby concessionaire building and exterior egress.

Washington State Historical Society Research Center, Tacoma, Washington

Washington State Historical Society Research Center, Tacoma, Washington

The 1911 wing of the Research Center was renovated as part of a multi-phased project. The program for phase two included a series of fiber optic lit exhibit cases for light sensitive material. Also included in phase two of the renovation were new office spaces and renovated curatorial storage spaces. All work was completed while the remainder of the building was open for the staff and public use.

Roosevelt High School, Portland, Oregon

Roosevelt High School, Portland, Oregon

The modernized school embraces the concept of integrated learning and reinforces this concept by expressing connections between the program spaces and connections in the building architecture, new and existing. The neocolonial main building and former auditorium will become predominant features when the existing 1960's cafeteria and 1950's library are demolished.

Roosevelt High School, Portland, Oregon

Roosevelt High School, Portland, Oregon

The new student commons opens to a central exterior courtyard and serves as the cafeteria. The library, student services, a STEM lab, a visual arts classroom cluster and theater lobby are adjacent to this new 2 story commons. It knits the historic and new together.

Natrona County High School, Casper, Wyoming

Natrona County High School, Casper, Wyoming

The project includes the renovation of a 900 seat theater which is home to the Wyoming Symphony Orchestra. The new orchestra pit, newly designed cheek walls, and new ceiling treatment will provide an enhanced acoustical experience for the school and symphony.

Natrona County High School, Casper, Wyoming

Natrona County High School, Casper, Wyoming

The renovation and significant expansion to the high school will blend history with the latest technology. Renee was the team leader during the schematic design phase of the Creative Arts, Communication, and Design academy. The CACD academy included spaces for digital media arts program, performing, production, and visual arts programs, all within the existing portion of the collegiate gothic designed school.

'Our Park', 6th Avenue Pocket Park, Seattle, Washington

'Our Park', 6th Avenue Pocket Park, Seattle, Washington

As a member of the Neighborhood Art Council, we procured public art for a pocket park. With the assistance of CT structural engineers, I created construction documents for the structural arch support & columns. Mosaic art by Alden Mason, installation of mosaic & concrete art by Steve McClelland, landscape design by GGLO.

 

NPS Administration Headquarters, Oregon Caves National Monument, Cave Junction, Oregron

The 3,500 SF National Park Service headquarters included offices, curatorial storage, laboratory, and meeting room. (Under construction view from new parking area.) An outdoor courtyard space was created for flexible events off the main entrance. The design received a sustainable design award for efforts in maximizing natural ventilation and daylighting while preserving the existing trees throughout the site.

Private Art Gallery, Seattle, Washington

This 3,800 SF tenant improvement included a flexible art gallery, a kitchen, bathroom, an entirely separate but connected offices, curatorial space with moveable art racks, crate storage, and general storage. The clients collection included a variety of complex contemporary mixed media pieces which required ultimate flexibility in displaying in the gallery space. A mechanical sock was designed to provide conditioned air into the space and would minimize air movement that could potential damage those art pieces which seemed lighter then air.

Private Art Gallery, Seattle, Washington

The clients collection included a variety of mediums, from traditional to contemporary assemblages. A moveable racking system, along with specialized drawers and shelving were created to store the art safely. The Atlas Industries furniture system, shown on the right, was detailed for the workstations.

Ummelina International Day Spa, Seattle, Washington

This tenant improvement included a state of the art day spa with tea spa. The project received an international interior design award from ISP/VM+SD. The materials were natural products throughout many of which were recycled.

Golden West Lodge Visitor Center, North Cascades National Park, Stehekin, Washington

A landmarked district and building was rehabilitated for the National Park Service as a year-round visitor center. The Golden West Lodge is a gateway to the Cascade Mountains and represents the only extant example of large-scale wilderness resort development in the North Cascades. Stehekin is connected to the outside world only by foot, boat or plane, so all building materials were barged to the site.

Golden West Lodge, North Cascades National Park, Stehekin, Washington

The 11,000 SF visitor center includes interpretive spaces (on the first floor), community gallery, ranger station, curatorial storage, first aid station, library, restrooms, and offices (on the second floor). Every component was extensively updated, from a new foundation to a new cold roof assembly, every component was modernized. The new details were carefully composed as not to overshadow the existing vernacular features. The battened wood panel ceiling, fir floor, hand peeled pole columns, and wood stair were considered important character defining features which were carefully repaired or replaced in kind. New features are designed in an understated way to allow the historic fabric to be the prominent features of the space.

Golden West Lodge, North Cascades National Park, Stehekin, Washington

The Community Gallery allows for a variety of uses. This installation is of a project called 'The Stehekin Kite Project' which was an investigation into eco-art therapy by graduate student Heather Biermann. The gallery was an existing space within the building, it was slightly expanded to allow for a greater quantity of wall space, mechanical  and lighting systems were updated to allow for flexibility and functionality.

SAM Conservation Laboratory, Seattle, Washington

Working with the newly appointed chief curator of conservation, a new 1,800 SF lab was created on an upper floor of the Seattle Art Museum. Flexibility, lighting, and access to a full array of equipment was critical. The walk-in spray booth created a multifunctional room in the back of the lab. 

Eastlake Office Building, Seattle, Washington

The brick masonry office building contains 50,500 SF of partially owner occupied spaces. The lobby was detailed to function as an informal art gallery and/or poetry reading space. The owner occupied floor, located on the third floor, was detailed with exposed heavy timber construction.

Crater Lake Visitor Center, Crater Lake Na

The proposed visitor center included the rehabilitation of an existing historic building and expansion for year round use. The proposed new basement would have connected to an existing underground tunnel system which provided access to a nearby concessionaire building and exterior egress.

Washington State Historical Society Research Center, Tacoma, Washington

The 1911 wing of the Research Center was renovated as part of a multi-phased project. The program for phase two included a series of fiber optic lit exhibit cases for light sensitive material. Also included in phase two of the renovation were new office spaces and renovated curatorial storage spaces. All work was completed while the remainder of the building was open for the staff and public use.

Roosevelt High School, Portland, Oregon

The modernized school embraces the concept of integrated learning and reinforces this concept by expressing connections between the program spaces and connections in the building architecture, new and existing. The neocolonial main building and former auditorium will become predominant features when the existing 1960's cafeteria and 1950's library are demolished.

Roosevelt High School, Portland, Oregon

The new student commons opens to a central exterior courtyard and serves as the cafeteria. The library, student services, a STEM lab, a visual arts classroom cluster and theater lobby are adjacent to this new 2 story commons. It knits the historic and new together.

Natrona County High School, Casper, Wyoming

The project includes the renovation of a 900 seat theater which is home to the Wyoming Symphony Orchestra. The new orchestra pit, newly designed cheek walls, and new ceiling treatment will provide an enhanced acoustical experience for the school and symphony.

Natrona County High School, Casper, Wyoming

The renovation and significant expansion to the high school will blend history with the latest technology. Renee was the team leader during the schematic design phase of the Creative Arts, Communication, and Design academy. The CACD academy included spaces for digital media arts program, performing, production, and visual arts programs, all within the existing portion of the collegiate gothic designed school.

'Our Park', 6th Avenue Pocket Park, Seattle, Washington

As a member of the Neighborhood Art Council, we procured public art for a pocket park. With the assistance of CT structural engineers, I created construction documents for the structural arch support & columns. Mosaic art by Alden Mason, installation of mosaic & concrete art by Steve McClelland, landscape design by GGLO.

 

NPS Administration Headquarters, Oregon Caves National Monument, Cave Junction, Oregron
Private Art Gallery, Seattle, Washington
Private Art Gallery, Seattle, Washington
Ummelina International Day Spa, Seattle, Washington
Golden West Lodge Visitor Center, North Cascades National Park, Stehekin, Washington
Golden West Lodge, North Cascades National Park, Stehekin, Washington
Golden West Lodge, North Cascades National Park, Stehekin, Washington
SAM Conservation Laboratory, Seattle, Washington
Eastlake Office Building, Seattle, Washington
Crater Lake Visitor Center, Crater Lake Na
Washington State Historical Society Research Center, Tacoma, Washington
Roosevelt High School, Portland, Oregon
Roosevelt High School, Portland, Oregon
Natrona County High School, Casper, Wyoming
Natrona County High School, Casper, Wyoming
'Our Park', 6th Avenue Pocket Park, Seattle, Washington